Úvod Novinky ŠKODA AUTO SPOUŠTÍ VÝROBU NOVÉHO MOTORU

ŠKODA AUTO SPOUŠTÍ VÝROBU NOVÉHO MOTORU

22. 2. 2017

Jde o agregát, jehož produkce již probíhá v jiné motorárně koncernu Volkswagen. Jeho parametry, rozšíření motorového centra, 13 milionů motorů vyrobených za 118 let…

MLADÁ BOLESLAV (Autofox) - Česká automobilka Škoda Auto spouští ve svém domácím závodě v Mladé Boleslavi výrobu nového motoru. Jde o přeplňovaný benzínový tříválec 1,0 TSI řady EA 211. Motor se čtyřmi  ventily na válec, jehož blok je odlit z hliníku, se vyznačuje kompaktními rozměry a mimořádně kultivovaným a tichým chodem, uvedla firma.

Škoda Auto dosud vyrobila 13 milionů motorů, a to od roku 1899. Výroba motorů řady EA 211 začala v roce 2012 a aktuálně běží ve čtyřech objemových variantách.

Nový motor 1,0 TSI dále rozšiřuje paletu této řady. Tříválcový motor má odlehčené kované ojnice a hliníkové písty. Nevyžaduje použití vyvažovací hřídele. Oproti čtyřválcovým motorům srovnatelného výkonu je kompaktnější, lehčí a pracuje s menším vnitřním třením, zmínila automobilka.

V minulých letech Škoda Auto výrazně rozšiřovala výrobní kapacity svého hlavního závodu, ať už se jednalo o výrobu vozů, nebo o výrobu motorů. V současnosti v Mladé Boleslavi vzniká až 2300 pohonných jednotek denně. Ve výrobě motorů pracuje zhruba 1400 zaměstnanců.

Do vývoje a výroby motorů Škoda Auto průběžně investuje. V roce 2014 uvedla automobilka do provozu své nové motorové centrum. V roce 2015 byly zahájeny práce na jeho rozšíření – nová část bude uvedena do provozu v březnu 2017.

Novinky.cz již v listopadu 2016 s odkazem na automobilku napsaly, že nový motor 1,0 TSI (85 kW) se bude vyrábět v Mladé Boleslavi. Dosud jeho produkce probíhala jen v německém Chemnitzu. Montován je do několika modelů koncernu Volkswagen, včetně značky Škoda (Octavia). 

Working...