Úvod Novinky Růst průmyslové výroby v Evropě předčil očekávání. Česku se dařilo nadprůměrně

Růst průmyslové výroby v Evropě předčil očekávání. Česku se dařilo nadprůměrně

13. 1. 2017

Průmyslová výroba v Evropské unii rostla nejrychleji v Irsku, kde se výroba zvýšila až o 16,3 procenta. Celkově se průmyslová výroba v eurozóně zvýšila o 1,5 procenta, překonala tak odhad analytiků, kteří předpokládali růst o 0,5 procenta.

V České republice průmyslová výroba stoupla o 1,8 procenta. Průmyslová výroba v eurozóně se v listopadu meziměsíčně zvýšila o 1,5 procenta, tedy mnohem výrazněji, než se čekalo. Vyplývá to ze čtvrtečních údajů statistického úřadu Eurostat. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že růst dosáhne pouze 0,5 procenta.

V celé Evropské unii průmyslová produkce stoupla o 1,6 procenta. Nejrychlejší růst v rámci EU zaznamenalo Irsko, kde se výroba zvýšila o 16,3 procenta. Pokles podle dostupných údajů utrpěla pouze produkce v Řecku a Portugalsku, v obou případech se snížila o 0,9 procenta. V České republice průmyslová výroba stoupla o 1,8 procenta.

Za silným růstem produkce v eurozóně stálo zejména téměř tříprocentní zvýšení výroby zboží krátkodobé spotřeby, jako jsou potraviny a oblečení. Firmy se tak podle agentury Reuters zřejmě připravovaly na zvýšenou poptávku ve vánoční sezoně. Německá ekonomika loni posílila o 1,9 procenta. Tempo růstu je nejrychlejší za posledních pět let.

Z Ruska nemám ani vodku, ani peníze, řekl Zeman v rozhovoru pro Washington Post. Odmítl, že je proruským politikem.

Stavební spořitelny loni půjčily přes 50 miliard korun. Rostl i zájem o nové smlouvy. Prodej aut v Číně rostl nejrychleji za tři roky. Letos prý zpomalí téměř o desetinu.

 

Working...