Úvod Novinky MUBEA STAVÍ HALU PRO 600 LIDÍ

MUBEA STAVÍ HALU PRO 600 LIDÍ

28. 2. 2017

Společnost Mubea připravuje stavbu nové tovární haly v průmyslové zóně na okraji Prostějova. Jak chce firma v regionu s jednou z nejnižších nezaměstnaností v zemi najít bezmála 600 nových pracovníků, zatím není jasné.

PROSTĚJOV

Na podzim 2020 by přední světový výrobce odlehčených konstrukcí pro automobily, společnost Mubea, měl v průmyslové zóně v Prostějově otevřít nový závod. Podnik, který je s tisícovkou lidí největším zaměstnavatelem na Prostějovsku, bude pro plánovanou továrnu hledat dalších necelých šest stovek pracovníků. Mubea nyní spustila proces EIA, posuzování vlivů stavby na životní prostředí, a stavět chce už letos na podzim. „Posuzovaným plánem je výstavba výrobních a skladovacích hal pro firmu Mubea, která zde plánuje vyrábět kovové součástky. Součástí výrobního areálu bude administrativní budova, technické zázemí, gastroprovoz, vrátnice, parkoviště, komunikace a zpevněné plochy,“ uvedla zpracovatelka EIA Věra Tížková. Podle dokumentu Mubea počítá s 572 zaměstnanci. Vzhledem k tomu, že na Prostějovsku je aktuální nezaměstnanost pouhá 4 procenta, sehnat stovky nových lidí bude obrovský problém. Jak to hodlá Mubea řešit, není jasné. Firma se totiž do médií vyjadřovat nechce.

Ředitelka Okresní hospodářské komory Prostějov Helena Chalánková řekla, že v regionu volné pracovní síly nejsou. „To byl také hlavní důvod, proč výstavba nové haly nezačala už dřív. Nové lidi tady není kde brát a ti, co jsou na úřadu práce, jsou nezaměstnatelní,“ uvedla.

Mubea proto podle Chalánkové uvažuje například o náboru lidí ve třetích zemích, hlavně na Ukrajině. Tomu však stojí v cestě kvóty, byrokracie a malá kvalifikace uchazečů.

„Firma kromě toho jezdí na nábory do regionů, kde je nezaměstnanost vyšší, například na Jesenicko. Šance ale velká není. Lidi se stěhovat nebudou, sociální dávky jim stačí a nikdo je nepřinutí, aby šli do práce,“ povzdechla si a upozornila, že Mubea byla jedna z prvních firem v Česku, která si začala vychovávat svoje pracovníky. Spolupracuje s učilišti, středními a vysokými školami a studentům platí stipendia. „Je to jeden z nástrojů, jímž si Mubea zajišťuje lidi, ten ale nevyřeší novou halu s více než pětistovkou volných míst,“ přiznává ředitelka hospodářské komory. O něco větším optimistou je analytik trhu práce z úřadu práce v Olomouci Jaroslav Mikšaník. „Mubea zaměstnance nabírá neustále a meziročně se jejich počet zvýšil o více než sto lidí. Takže to jde, ale samozřejmě s obtížemi, a to zvlášť na Prostějovsku, kde je nezaměstnanost nízká,“ vysvětlil. Podle něj by dále mohly pomoci nábory v ostatních krajích, vyšší mzdy nebo vyšší bonusy pro zaměstnance. „Vím, že se také uvažovalo o svážení lidí například z Přerovska, kde je mnohem vyšší nezaměstnanost. V EU platí volný pohyb lidí, takže se mohou zaměstnávat Slováci nebo Poláci. V nějaké míře to už Mubea dělala, ale zkušenosti s Poláky byly mírně negativní,“ dodal Mikšaník. Mubea chce v novém provozu zaměstnat 470 dělníků a stovku administrativních pracovníků. Součástí má být i vývojové centrum. „Naše nová investice přesáhne miliardu. V novém závodě budeme vyrábět komponenty pro automobilový průmysl, které spadají do divize podvozků,“ uvedl již dříve pro ČTK jednatel společnosti Miroslav Mikula. Skupina Mubea dosáhla v roce 2015 obratu 1,8 miliardy eur s více než 10 tisíci zaměstnanci v téměř třiceti místech po celém světě. Po dokončení nové továrny bude prostějovská pobočka jejím největším závodem. Pozemky o celkové rozloze 7,3 hektaru společnost koupila od města, po rozšíření bude prostějovský areál firmy Mubea zabírat plochu 10 hektarů.

Working...