Úvod Novinky INFLACE SE UDRŽÍ NAD 2%: HDP NA KONCI ROKU AKCELEROVAL

INFLACE SE UDRŽÍ NAD 2%: HDP NA KONCI ROKU AKCELEROVAL

6. 2. 2017

Podobně jako její hlavní obchodní partneři, česká ekonomika za poslední čtvrtletí loňského roku vykáže silné růstové číslo.

Její dynamika podle nás zrychlila na 0,8 % q/q, což v meziročním vyjádření odpovídá akceleraci na 2,4 %. Hlavním tahounem zůstane soukromá spotřeba. To by měla potvrdit i prosincová statistika maloobchodních tržeb a dobré výsledky vykáží podle našeho odhadu i další indikátory z reálné ekonomiky. Lednová inflační čísla ukáží, že listopadový růst cen nebyl pouze jednorázový výkyv. Podle našeho odhadu bude inflace přestřelovat 2% cíl ČNB po celý rok 2017, sdělil Viktor Zeisel, analytik Komerční banky.

Český HDP podle našeho odhadu v posledním čtvrtletí roku 2016 zrychlil svou mezičtvrtletní dynamiku na 0,8 % z 0,2 %, která vykázal ve třetím kvartále. Podle našeho odhadu byl ekonomický růst podpořen všemi hlavními poptávkovými složkami s výjimkou zásob. Největší podpora přišla od spotřeby domácností, ale naše modely ukazují, že zrychlení zaznamenala investiční aktivita a mírného zlepšení doznala i bilance zahraničního obchodu. Růst HDP za celý rok 2016 byl měl dosáhnout 2,5 %.

Vývozy těží ze silné zahraniční poptávky. Registrace aut v eurozóně nadále slušně rostou, když zejména v Německu si registrace si udržují slušnou dynamiku. Nicméně v prosinci v zahraničním obchodě působí silná sezónnost, která tlumí vývozy vyšším počtem svátků a dovozy jsou nafouknuty silnější spotřebou. Navíc v prosinci se zvedly ceny některých komodit, což také tlačí nominální importy směrem nahoru. Celkově tedy očekáváme, že hlavně kvůli sezónnosti obchodní bilance vykáže deficit ve výši 5,9 mld. CZK.

Průmyslová produkce nabírá tempo. Odezněly některé jednorázové vlivy, které průmysl vloni brzdily. Obě velké rafinerie jely v prosinci na plný výkon a mimo provoz (kvůli pravidelné údržbě) byl pouze jeden ze šesti českých jaderných reaktorů. Navíc produkce nového modelu automobilky Škoda již také běžela na plné obrátky. Podle Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) se produkce automobilů v prosinci meziročně zvýšila o 9,9 %. Celkově by si průmyslová produkce měla udržet svou velmi dobrou dynamiku z listopadu a v prosinci by měla přidat 7,3 % y/y.

Sezónní efekty ovlivňují i podíl nezaměstnaných. Poté, co v listopadu dosáhnul svého dna na úrovni 4,9 %, podíl nezaměstnaných v prosinci vyskočil na 5,2 % a lednu by měl přidat další dvě desetiny procentního bodu na 5,4 %. Nicméně po očištění o sezónní efekty podíl nezaměstnaných pokračuje v poklesu. Tempo jeho snižování ale zpomaluje. Míra nezaměstnanosti je totiž už tak nízko, že nemá k dalšímu poklesu příliš prostoru. Svého dna v letošním roce by podíl nezaměstnaných měl dosáhnout v červnu, kdy očekáváme jeho pokles na 4,6 %. Pokles nezaměstnanosti a slušný růst mezd se projevuje v dynamice maloobchodních tržeb. V prosinci očekáváme zvýšení maloobchodu o 6,6 %.

Inflace zůstane nad dvěma procenty i přes snížení cen plynu Inflace v prosinci vyskočila a dosáhla 2% inflačního cíle ČNB. Nedomníváme se, že šlo pouze o jednorázový výkyv. Inflace by měla podle našeho odhadu zůstat nad 2% cílem i v průběhu celého letošního roku (detailní výhled pro rok 2017 nabízíme ve svých Ekonomických výhledech, které si můžete stáhnout pod bit.ly/CEO1q17CZ). V lednu podle našeho odhadu cenová hladina vzrostla o 0,7 % m/m. Ceny pohonných hmot stouply podle našeho odhadu o 2,7 %, když následovaly listopadové zvýšení ceny ropy na světových trzích. Ceny potravin podle nás pokračovaly ve svém prudkém růstu, když v lednu přidaly další 2 % m/m. Nicméně největším tahounem cenového růstu byly jádrové ceny. Jejich zvýšení odhadujeme na 0,6 % m/m. Vzhledem k tomu, že mnohé firmy mění své ceníky na začátku, tak v lednu do cen vstupuje výrazná sezónnost. Dokonce vidíme i riziko, že lednový cenový růst bude ještě vyšší, protože některé podniky mohly reagovat se zpožděním na zavedení elektronické evidence tržeb. Regulované ceny se také mění hlavně na začátku roku. Předpokládáme, že v lednu došlo ke snížení cen plynu pro domácnosti, které způsobily pokles regulovaných cen o 0,5 % m/m. V meziročním vyjádření by inflace v lednu měla dosáhnout 2,1 %. Silný efekt statistické základny cen potravin a pohonných hmot bude tlačit inflaci na začátku roku nahoru. Na druhou stranu regulované ceny budou jejich tlak z velké míry kompenzovat, uzavřel Viktor Zeisel.

 

Working...