Úvod Novinky Automobilový průmysl potřebuje interim management

Automobilový průmysl potřebuje interim management

9. 4. 2019

Potřebujete pracovníka do týmu, odborníka, ihned? Máte nedostatečné kapacity, onemocněl nebo náhle ukončil pracovní poměr někdo z vašeho týmu? Potřebujete posílit tým pouze na přechodné období? Například při stěhování výroby, náběhů nových projektů, navýšených požadavků ze strany zákazníka, navýšení výrobní kapacity, při eskalaci…?
 

Interim management je moderní trend v případě řešení okamžité personální potřeby. Interim manažer je osoba, která nastoupí do dané firmy s konkrétními úkoly, a tak se na přesně definovaný čas stává výkonným článkem této firmy. Oproti poradenství máte v případě interim pozice k dispozici odborníka, který se okamžitě stává plnohodnotným členem vašeho týmu, ihned začne pracovat na předem stanovených cílech, a to po jasně stanovenou délku interim projektu (obvykle od 3 do 9 měsíců). Díky tomu máte nezávislého odborníka a máte tak přímý vliv na výsledek. O tom jsme si povídali se Stanislavem Petříčkem, zakladatelem bistRAWveg, a hlavně v tomto případě společnosti TP Consulting

 

Můžete nám prosím představit Vaši společnost?

Naše společnost TpConsulting poskytuje od roku 2003 široké portfolio služeb pro automobilový průmysl – personální poradenství, head-hunting, školení, odborné poradenství, krizový management a v poslední době také stále více interim poradenství neboli interim management.

 

Co je interim management?

Interim management je dočasné najímání manažerských a odborných kapacit na přesně definovaný úkol. Jedná se o flexibilní službu, která reaguje na okamžitou potřebu zákazníka s nástupem v horizontu jeden až tři týdny a obvyklou délkou projektů 3–12 měsíců.

 

Trh se neustále mění a vyvíjí, jaké služby jsou u vás dnes nejvíce poptávány?

Aktuálně jsou to právě projekty v oblasti inte-rim managementu. Vedou poptávky po technických interim manažerech do oddělení vývoje, technologie, kvality, logistiky a výroby. Tento trend je dlouhodobě stoupající. Velmi zjednodušeně řečeno, firmy již dnes nevyhledávají poradce, který doporučuje, ale někoho, kdo pře-bere za zrealizování požadované činnosti nebo služby zodpovědnost a po splnění úkolu „jde zase dál“.

 

Kdy využívají zákazníci služeb interim manažerů?

Mohu hovořit z vlastní zkušenosti pouze o automotive. Dříve firmy využívaly služeb interim manažerů k řešení krizových situací, při převodu výrob ze zahraničí nebo jako dočasný záskok za nemocného kmenového zaměst-nance. V dnešní době je největší poptávka po zkušených, samostatných a dobře jazykově vybavených odbornících, specialistech, kteří jsou součástí projektových týmů nebo mana-žerech, při nedostatku vlastních odborných a manažerských kapacit.

 

Kdo je interim manažer?

Dříve to většinou býval překvalifikovaný, jazykově vybavený manažer se zkušenostmi z vedoucích pozic z mezinárodních společností, který již byl sociálně zabezpečený a ve svém profesním životě již nehledal kariérní budouc-nost. Dnes to jsou především odborníci, specialisti s praxí a potřebným jazykovým vybavením, kteří vyhledávají zajímavé technické zkušenosti, práci na zajímavých projektech s přímou orientací na dosažení stanoveného cíle.

 

Vy máte i osobní zkušenost s interim managementem?

Samozřejmě. Profesně jsem kvalitář. Jednou mi zavolal můj bývalý německý koncernový šéf kvality s žádostí, zda bych jim na měsíc nepomohl, když jim onemocněl vedoucí kva-lity a rázem jsem se stal interim manažerem na skoro celý rok. Následovala koordinace při náběhu nového projektu VW v Rusku. Jinak jsem většinou poradcoval při přípravě zákaznic-kých procesních auditů a při různých eskalacích.

 

Základní otázka na závěr. Kolik si vydělá Interim manažer?

Sazba vždy závisí na typu projektu, pozici. Zda je poptávána pozice specialisty, koordinátora nebo manažer. Zda se jedná o projekt v ČR nebo zahraničí, samozřejmě i s ohledem na délku projektu. Jednoduše nelze odpovědět, nicméně vzhledem k odborným zkušenostem a znalostem je finanční ohodnocení interim manažera velmi lukrativní. Více na TP Consulting.

 

 

Celý článek si můžete přečíst také ZDE

Working...