Úvod Novinky ZAMĚSTNANCI MAJÍ JEDINEČNOU PŘÍLEŽITOST ŘÍCT SI O NAVÝŠENÍ MEZD

ZAMĚSTNANCI MAJÍ JEDINEČNOU PŘÍLEŽITOST ŘÍCT SI O NAVÝŠENÍ MEZD

10. 1. 2017

Chybí nám kvalifikovaní pracovníci, kteří by byli ochotní pracovat za současné mzdy. "

Dnes Úřad práce zveřejnil nové údaje o nezaměstnanosti. V České republice bylo na konci prosince 2016 evidováno 381 373 uchazečů o zaměstnání. To je vzhledem k zimnímu období a konci sezonních prací velmi dobrý výsledek. Oproti stejnému období před rokem se jedná o snížení počtu nezaměstnaných o 71 745 osob. Podíl nezaměstnaných osob činí 5,2 %, což Českou republiku řadí na špici v rámci celé Evropské unie.

Firmám i celé ekonomice se daří a je dostatek zakázek

Na trhu práce nám vzniká nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Ukazuje se, že nezaměstnanost je velmi nízká a chybí nám kvalifikovaní pracovníci, kteří by byli ochotní pracovat za současné mzdy. Řešením je navyšování mezd, tak abychom začali dohánět vyspělé země západní Evropy a kvalifikovaní pracovníci nám neutíkali za hranice", řekl ekonom Štěpán Křeček z Národohospodářské fakulty VŠE.

 Nyní mají zaměstnanci jedinečnou příležitost říct si o navýšení svých mezd. Firmám i celé ekonomice se daří a je dostatek zakázek. Postavení zaměstnanců výrazně posílilo a firmy se o ně přetahují. Toho by zaměstnanci měli využít. Začátek roku je pro jednání o mzdách vhodným obdobím. Čekat na zaměstnavatele až se sami odhodlají k navýšení mezd, by se nemuselo vyplatit," pokračuje Ing. Křeček.

Nezaměstnanost v Česku loni v prosinci stoupla na 5,2 procenta z listopadových 4,9 procenta. Důvodem nárůstu je každoroční konec sezónních prací. Přesto je trh práce v nejlepší kondici od roku 2008 a po zimních měsících začne nezaměstnanost opět klesat, což bude tlačit na růst mezd. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR a vyjádření analytiků pro ČTK. V mezinárodním srovnání má Česká republika nadále nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.Mezinárodně srovnatelná nezaměstnanost vychází ze standardizovaných dotazníků Eurostatu a její pojetí je širší než čísla vycházející z dat z úřadu práce.

Jak uvedlo ČTK, rozdíl mezi poptávkou a nabídkou práce lze podle analytika ČSOB Petra Dufka mimo jiné přičítat tomu, že nabízené mzdy jsou z velké část neatraktivní. Jde hlavně o nekvalifikované profese. U pomocných prací v těžbě a ve stavebnictví se nabízené mzdy podle zjištění ČSOB pohybují okolo 12.000 korun, u pomocných dělníků do výroby okolo 14.000 Kč hrubého. "Jediná silně poptávaná profese, která se dostává s nabízenými mzdami přes hranici 20.000 Kč, jsou řidiči," uvedl pro ČTK Petr Dufek. 

Working...