Úvod Novinky TOYOTA A PSA ZRUŠILY V ČESKÉM ZÁVODĚ NOČNÍ SMĚNY

TOYOTA A PSA ZRUŠILY V ČESKÉM ZÁVODĚ NOČNÍ SMĚNY

12. 12. 2016

KOLÍN (ČTK, Autofox) - Český závod automobilek Toyota Motor a PSA v Kolíně zavedl od 6. prosince 2016 osmihodinové pracovní směny. Zaměstnanci tak budou chodit do práce pět dní v týdnu, dosud pracovali čtyři dny v desetihodinových směnách. Díky změně se sníží zátěž zaměstnanců, řekl mluvčí Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech (TPCA) Marek Hovorka. Jedná se o první změnu pracovní doby za desetiletou existenci továrny v Kolíně.

Zaměstnanci budou mít delší odpočinek mezi směnami, pracovat budou v ranních a odpoledních směnách. „Hlavním motivem pro tuto změnu bylo pro nás snížení zátěže našich zaměstnanců. Téměř 1000 z nich u nás pracuje celých 10 let, a chceme, aby u nás pracovali i nadále,“ řekl dále Hovorka.

Změna pracovní doby podle něj znamená pro TPCA nemalé finanční náklady. Přednost má podle něj ale zdraví zaměstnanců. TPCA musí například přijmout nové údržbáře, protože v souvislosti se změnou směnného provozu přechází kompletní údržba v TPCA na nepřetržitý provoz. „Rovněž jsme museli vybudovat nové parkoviště pro 600 automobilů, abychom zajistili dostatek míst pro zaměstnance v blízkosti vchodu do továrny při střídání směn,“ doplnil Hovorka.

„Osmihodinová pracovní doba sníží našim zaměstnancům zátěž jak psychickou, tak fyzickou. Z dlouhodobého hlediska není dobré dělat noční, proto jsme chtěli zavést osmihodinovou pracovní dobu,“ řekl zástupce Asociace samostatných odborů (ASO) Imrich Rezek. Podle výzkumu Státní univerzity v Ohio (OSU) je osmihodinová pracovní doba pět dní v týdnu pro zaměstnance lepší. Čtyřdenní pracovní týden s prodlouženou (desetihodinovou) pracovní dobou zvyšují podle výzkumu únavu a stres, což přispívá ke vzniku civilizačních chorob, jako jsou nemoci srdce nebo astma.

Některým zaměstnancům TPCA se ale nová pracovní doba nelíbí, a to kvůli tomu, že budou muset chodit do práce o jeden navíc.

Osmihodinové směny mají i zaměstnanci české automobilky Škody Auto, kteří pracují ve třísměnném režimu.

V TPCA pracuje téměř 3000 lidí na dvě směny.

 

Working...