Úvod Novinky ČESKÝ EXPORT DO ASIE SE MEZIROČNĚ ZDVOJNÁSOBIL

ČESKÝ EXPORT DO ASIE SE MEZIROČNĚ ZDVOJNÁSOBIL

26. 5. 2017

25.5.2017, Praha – Na výroční konferenci o stavu a budoucnosti obchodní spolupráce s Asií – Asia Business Conference (ASBUCO 2017) promluvil mimo jiné Jiří Havlíček, ministr průmyslu a obchodu ČR, Martin Klepetko, ředitel odboru Asie a Pacifiku Ministerstva zahraničních věcí ČR, zástupci Czech Trade, Czech Invest i zástupkyně Česko-korejské společnosti. Ročník 2017 proběhl pod záštitou Ing. arch. Jaroslava Klaška, poslance Parlamentu ČR a agentury CzechInvest v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Jiří Havlíček zhodnotil dosavadní vývoj vývozu Českých produktů a služeb do zemí asijských teritorií. Zmínil práci Ministerstva průmyslu a obchodu na podpoře mezinárodního obchodu a vytváření bilaterálních obchodních smluv, jako například smlouvy se Singapurem, Japonskem a Myanmarem. Dle informací Ministerstva se vývoz do Asie v meziročně více než zdvojnásobil, přičemž až 2/3 z toho jsou stroje a strojní zařízení. Jedním z témat se stala tzv. Nová Hedvábná stezka, která dle ministra není jen o vybudování obchodní stezky pro pohyb zboží a služeb, ale také o kulturní a vědomostní spolupráci. Martin Klepetko se v rámci svého projevu zmínil o problémech tohoto regionu, dotkl se problematiky klimatických změn, velkých investičních prostředků na straně jedné a velké chudoby na straně druhé, ale zmínil i plnění strategie 2015 – 2018.

Letošní konference byla rozdělena do tří bloků. První se zaměřil na zahraniční obchod, druhý na asijské investice v ČR a třetí na spojený výzkum a vývoj. Zástupci státní i soukromé sféry přednesli příspěvky na téma současného stavu exportu, investic, výzkumu, politické spolupráce a nastíní perspektivy budoucího vývoje a zhodnotili současné výzvy ve zmiňovaných oblastec

 

Working...