Úvod Novinky ČESKO CHCE OMLADIT VOZOVÝ PARK

ČESKO CHCE OMLADIT VOZOVÝ PARK

11. 9. 2016

PRAHA (ČTK, Autofox) - Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky (MPO) chce navrhnout od roku 2018 zavedení příspěvku motoristům na vyřazení přestárlých aut z provozu a na pořízení vozů na alternativní pohon. Chce tak přispět k omlazení českého vozového parku, jehož průměrné stáří činí 14,9 roku. Peníze na příspěvek, jehož parametry však MPO zatím blíže nespecifikovalo, mají být čerpané ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Ministerstvo životního prostředí (MŽP) je však proti. Návrhem se má 12. září zabývat vláda.

MŽP zároveň upozornilo na to, že vedle příspěvku na likvidaci aut, u kterých budou majitelé motivování právě finanční kompenzací, se ročně vyřazují desítky tisíc starých vozů i bez kompenzace, a i ty bude nutné do čerpání příspěvku zahrnout.

Již dříve se uvažovalo o tom, že by lidi k nákupu nového auta motivovalo tzv. šrotovné, tedy příspěvek na nový vůz při vyřazení starého. To však v Česku na rozdíl od okolních zemí nikdy nebylo zavedeno. Stát naopak vybírá poplatek při registraci vozidel, která neplní alespoň emisní normu Euro 3, uvedla ČTK.

Návrh na zlepšení struktury vozového parku v Česku pro vládu obsahuje dalších šest opatření, která by mohla věkovou strukturu aut na českých silnicích změnit k lepšímu. MPO chce mimo jiné přimět státní instituce k vyššímu využívání operativního leasingu, které by podle něho vedlo ke zvýšení obrátky relativně mladých ojetin na trhu. Zároveň si od tohoto kroku slibuje úspory na pořízení nových referentských vozů v řádu až statisíců korun.

Úřadů se týká i zavedení příspěvku na nákup aut s alternativním pohonem, kdy na každý elektromobil dostane veřejná správa 150.000 Kč (5550 eur), na nákup hybridu 100.000 Kč (3700 eur) a na auto s pohonem na CNG 50.000 Kč (1850 eur). Program by se měl rozjet ještě v roce 2016. Státní správa by navíc podle návrhu MPO měla od roku 2018 pořizovat v rámci pravidelné obměny vozidel polovinu aut v rámci veřejných zakázek na alternativní pohon.

Zdroj: https://www.autofox.cz/index.php?idx=71526

 

Working...