Úvod Novinky BMW ZAPŮJČÍ POLICII V ČESKU 11 ELEKTROMOBILŮ

BMW ZAPŮJČÍ POLICII V ČESKU 11 ELEKTROMOBILŮ

20. 4. 2017

PRAHA/OSTRAVA (Autofox, ČTK) - České zastoupení německé automobilky BMW připravilo pro Policii České republiky a vybrané městské policie program dlouhodobého bezplatného zapůjčení elektromobilů BMW i3. Česko tím navazuje na programy realizované v několika světových metropolích, uvedla BMW Group Česká republika.

Kooperace je navržena jako bezplatná zápůjčka na šest měsíců nebo do ujetí 6000 km. Její součástí je například kabel pro nabíjení z rychlonabíjecích stanic či karta Charge Now s bezplatným tarifem. To znamená, že vozidla lze nabíjet na většině veřejných nabíjecích stanic zdarma. Vozidla mají odpovídající polepy karoserie podle konkrétního policejního sboru.

Pro tento projekt je v Česku připraveno 11 vozidel BMW i3 s výbavou Advanced Edition, jež čítá kromě jiného balíček služeb ConnectedDrive Services s integrovanou kartou SIM. Nabídka v současnosti zahrnuje vozy i3 94 Ah se zvětšeným akumulátorem a reálným dojezdem až 200 km pro variantu BEV a až 350 km pro variantu REX. Policie České republiky bude používat tři vozidla v Praze a osm jich bude jezdit ve službách městských policií (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, 2x Ostrava, Pardubice, Písek, Zlín).

Importér připravil nabídku ve spolupráci s pěti autorizovanými agenty 'BMW i': ACR Auto, CarTec Group, Invelt, Stratos Auto a Synot Auto. Předávání vozidel proběhne v jednotlivých městech během dubna 2017.

„Naši zákazníci vyžadují produkt, který nabízí neotřelý inovativní design, úsporný provoz, výkonnost, komfort a zároveň vyhovuje jejich životnímu stylu nebo identitě firmy, kterou reprezentují. Abychom se přiblížili cílové skupině mimo soukromý sektor, připravili jsme tento projekt. Věřím, že mnoho vlastností, které vozy BMW i3 nabízejí, zpříjemní každodenní službu příslušníkům Policie České republiky a městským policistům. Tento projekt mohl vzniknout pouze za velké podpory a úzké spolupráce se všemi autorizovanými agenty BMW i,“ řekla Jana Dvořáková, manažer BMW i v BMW Group Česká republika.

Po půlročním zkoušení policie vozy na elektrický pohon vyhodnotí a pak se rozhodne, zda případně ekologická auta nakoupí do svého vozového parku, řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Jde o první elektromobily, které česká policie začne používat.

Policie pro zkoušení vozidel podle Tuhého vybrala oblast, kde jsou nabíječky, vozy budou moci policisté nabíjet i na služebně z běžné sítě. „Podotýkám, že to nebudou zásahová vozidla, ale vozidla pro obchůzkovou službu,“ zmínil Tuhý. Policisté s vozy chtějí získat zkušenosti, teprve pak se rozhodnou, co s nimi bude dál. S elektromobily podle něj jezdí například policisté v Německu.

Podle náměstka pražského policejního ředitele Ivana Smékala budou vozy používat policisté například při kontrolách parků Stromovka, Džbán nebo v údolí Divoká Šárka. „Jsou to místa, kam se často vyjíždí k jakémukoliv přestupku,“ podotkl Smékal. Vozy podle něj budou využívány i v historickém centru. Smékal zdůraznil, že není ambicí, aby například policisté v těchto autech pronásledovali pachatele trestných činů. „Od toho máme jiné složky a jiná vozidla,“ dodal Smékal.

Česká policie má kolem 12.000 aut. Zhruba 100 z nich jsou podle Tuhého vozy poháněné stlačeným plynem. Nakoupeny byly v roce 2016. „Chceme jako jiné organizace přispívat k lepšímu životnímu prostředí,“ dodal Tuhý.

Městská policie Ostrava testované elektromobily využije v přímém výkonu služby. Jeden budou mít k dispozici strážníci z úseku prevence a propagace, další pak městští policisté z operativního oddílu.

Ostrava postupně obměňuje vozy strážníků tak, aby na konci roku 2018 měli k dispozici jen auta na stlačený zemní plyn (CNG). Město před časem rovněž získalo z Národního programu životní prostředí dotaci ve výši 2,2 milionu Kč (82.000 eur) na nákup 24 ekologických automobilů – 18 bude na CNG a šest bude elektromobilů. Z toho 17 vozidel na CNG bude směřovat právě k městským strážníkům.

Elektromobily už využívají policisté v USA (Los Angeles), Švýcarsku (Ženevě) nebo Německu.

 

Working...