Úvod Novinky AUTOMOBILKY JEDOU NA REKORD

AUTOMOBILKY JEDOU NA REKORD

19. 1. 2017

PRAHA

Výroba osobních aut v Česku a na Slovensku v loňském roce vykázala nové rekordy a celkově se vyšplhala na 2,38 milionu osobních vozů. Zatímco v Česku produkce vzrostla o více než osm procent na 1,344 milionu aut, na Slovensku se výroba zvýšila nepatrně na 1,04 milionu aut.

Rekordní výrobu táhla poptávka na evropských trzích, loni se prodej v Evropské unii zvýšil o 6,8 procenta na 14,641 milionu vozů. V České republice rostli všichni tři výrobci. Nejvíce, o 12,5 procenta, zvýšila produkci Škoda Auto na 765 171 aut, nošovická automobilka Hyundai rostla o pět procent na 358 400 vyrobených vozů a kolínská TPCA zvýšila produkci o necelé jedno procento na 220 611 vozů.

Export českých výrobců aut se loni zvýšil o 8,6 procenta na 1,6 milionu vozidel. Domácí prodej stoupl o čtyři procenta na 104 163 automobilů. „Nikdo nepočítá s tím, že tempa růstu mohou být i nadále tak vysoká, ne-li dvouciferná. Těch osm procent bude těžké překonat,“ komentoval čísla prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Zvýšení by se podle něj letos mohlo pohybovat kolem pěti procent.

Vedle kapacitních omezení bude záležet i na vývoji na jednotlivých trzích. Růst v letošním roce očekává i slovenský Svaz automobilového průmyslu. „Automobilový rok byl výborný. Skutečnost, že se nám podařilo dosáhnout uvedeného počtu (vyrobených aut), je do budoucna povzbuzující. Lze předpokládat, že trend by mohl pokračovat dále,“ řekl k výsledkůmprezident svazu Juraj Sinay.

Svaz očekává, že i letos produkce aut na Slovensku přesáhne hranici jednoho milionu vozidel. Automobilový průmysl je i v zemi pod Tatrami hlavním tahounem ekonomiky

 

Working...